Yhä useampi meistä on alkanut arvostaa omaa rauhaa ja tilaa. Etätyö on lisääntynyt ja huoneita tarvitaan enemmän. Vapaa-ajallakin on opeteltu viettämään useammin aikaa kotona. Tämä näkyy myös omakotitalo- ja kesämökkikaupan kasvussa. Suomalaiset ovatkin siinä mielessä onnekkaita, että maassamme monella on mahdollisuus omaan tupaan, pihaan ja puutarhaan. Saunan jälkeen kelpaa nostaa jalat kuistin kaiteelle ja nauttia koivun tuoksusta valoisassa kesäillassa. Vai hakeutuuko katse sittenkin seinän hilseilevään maalipintaan? Harhautuuko ajatus miettimään, milloin talolle on mahdettu viimeksi tehdä ulkomaalaus? Kannattaisiko se tehdä nyt?
Laadukas ulkomaalaus
Laadukkaalla ulkomaalauksella saadaan luotua kaunis pinta, joka miellyttää silmää ja luonnollisesti nostaa rakennuksen arvoa. Hyvän maalipinnan positiiviset vaikutukset ovat kuitenkin vielä laajemmat kuin ulospäin uskoisi.
Kulunut ja rapistuva ulkomaalipinta ei enää hoida hommaansa, vaan alkaa kerätä likaa ja epäpuhtauksia. Rikkinäisen maalipinnan läpi taloon pääsee kosteutta, joka aiheuttaa ennen pitkää myös ongelmia kodin sisäilman laadussa.
Esimerkiksi puutalon hyvin tehty ulkomaalaus suojaa taloa Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta. Kevään kosteus, kesän paahteet, syksyn myrskytuulet ja talven pakkaset pysyvät ulkopuolella, kun pinta on käsitelty oikeanlaisilla maaleilla, työvälineillä ja tekniikoilla.
Oikean ulkomaalin valinta on tärkeää, koska pinnalle sopimaton maali ei pysy kunnolla, jolloin sille saattaa muodostua hometta. Ulkomaalauksen värivalinnat kannattaa myös tehdä ammattilaisten avustuksella, jolloin löydetään halutun lopputuloksen kannalta paras maali.
Niin, se oikea aika omakotitalon ulkomaalaukselle – Onko se nyt?
Kyllä on.
Se on juuri samaan aikaan, kun on ne parhaat hetket istua kuistilla saunan jälkeen. Parhaat kelit ulkomaalaukselle sijoittuvat siis touko-syyskuulle.
Poutaisina ja lämpiminä päivinä maalaaminen on toki maalarillekin mukavaa, mutta suosittelemme tätä ajankohtaa kuitenkin talon parhaaksi.
Vesisateella maalaaminen ei tietenkään onnistu, koska märkää maalia tulisi saada levitettyä mahdollisimman tasaisesti kuivalle pinnalle. Kosteita olosuhteita tulee muutenkin välttää, muun muassa siksi, että liian kostealla säällä maali ei pääse kuivumaan riittävän nopeasti.
Lämpötilallakin on väliä. Eri maaleilla on erilaisia minimilämpötilavaatimuksia, mutta vähintäänkin perinteinen suomalainen juhannussää, eli +5-+10astetta, olisi suotavaa ulkomaalausta tehdessä. Ihan suora auringonpaiste ja paahteinen sää eivät kuitenkaan luo otollisia olosuhteita ulkomaalaukselle, koska tällöin maali kuivuu liian nopeasti eikä suojaa halutulla tavalla. Kuulostaa haastavalta, mutta hyvällä suunnittelulla ulkomaalaus saadaan ajoitettua parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan.
Ammattilaisen tekemänä ulkomaalauksen pohjatyöt tulee tehtyä kunnolla ja talon pintaan saadaan tasainen, kaunis ja kestävä maalipinta. Puurakenteen ikä pitenee, talon arvo nousee ja saunasta tullessa voi keskittyä taivaanrannan maalaamiseen, talon rapisevan maalipinnan tuijottamisen sijaan.